De cand am aflat ca urmeaza sa fiu MAMA am experimentat un amalgam de emotii si sentimente, ce a culminat cu un intreg proces de informare. Rand pe rand, am citit, am intrebat, m-am documentat si m-am pregatit ca la carte pentru intreaga perioada de dupa sarcina. Nu m-am lasat coplesita de parerile si informatiile contradictorii si am incercat sa aleg doar ce mi se potrivea ca o manusa. Si cel mai important, in multe situatii, am lasat instinctul matern sa decida, doar este cel mai de pret DAR de la Dumnezeu.
Astfel, la scurt timp dupa ce s-a nascut Maria, am inceput sa ma documentez despre diversificare. Si cum este un subiect atat de controversat intre mamici, am decis sa culeg toate informatiile necesare pentru ziua cea mare. Recunosc ca de-a lungul anilor, inainte sa o am pe Maria, am cochetat cu ideea ca, la momentul oportun, imi voi incuraja copilul sa manance singur. Timpul se scurge atat de repede, micuta mea mult iubita ce ma uimeste pe zi ce trece, iar diversificarea ei a inceput deja de o luna. Va vine sa credeti? Mie nu. ☺
Evident ca m-am intrebat ce voi face pentru sanatatea fetitei mele si care este metoda potrivita pentru ea: autodiversificarea (BLW = baby-led weaning) sau diversificare clasică (piureuri cu lingurița)?
Varianta castigatoare a fost de fapt un mix intre cele doua metode pentru ca, in ambele cazuri, diversificarea incepe cu alimente similare. Inca de la 6 luni, Maria a fost interesata de mancare, inclusiv de ce aveam eu in farfurie si am incercat sa o familiarizez cu gusturi si texturi noi, aratandu-i ca exista si altceva pe lume in afara de lapte. Pentru a facilita procesul de diversificare, am ales sa mancam impreuna aceleasi alimente, ca sa ii ofer exemplul personal.
Ii place foare mult sa manance singura, sa isi aleaga bucatele de banana, de mar copt, de pastarnac si morcov fiert, dar in acelasi timp adora si piureurile. Incerc sa ii ofer mancaruri pline de vitamine, minerale, proteine si grasimi sanatoase, perfecte pentru dezvoltarea armonioasa a creierului si a corpului. I-am cumparat un costum special, care se spala usor si astfel nu isi pateaza hainele. Maria este bucuroasa ca poate experimenta in voie mancatul cu mana sau cu lingurita, iar eu stau linistita ca nu trebuie sa scot petele. Bunicul a fost ceva mai speriat de BLW, dar ca sa il linistesc, l-am inscris la un curs de prim ajutor, curs pe care l-am urmat si eu cu ani in urma cand am deschis DKC. Acum este impacat cu ideea, mai ales ca vede cat de bine gestioneaza Maria mancarea, iar el este mai pregatit ca oricand sa intervina, daca este cazul.
Scopul meu este sa ii permit Mariei sa experimenteze de la texturi, culori, mirosuri si arome, pana la consistenta, ca in final sa aiba aceeasi dieta ca toata familia.
Ce este mai exact BLW?
Este metoda de introducere a solidelor in alimentatia bebelusului prin care acesta se hraneste singur, fara sa fie hranit cu lingurita de catre parinte. Astfel, se exclude mancarea pasata.
Care este cea mai buna metoda de a incepe diversificarea? Cea care functioneaza cel mai bine pentru bebelusul vostru. Fiecare copil este diferit. Aveti incredere in bebelus si alegeti, in functie de dinamica familiei voastre, varianta optima, dar nu uitati de sfatul medicului!