Medicul Pediatru. As putea spune ca e un subiect atat de complicat si complex, incat mi-e si frica sa il dezbat cu voi aici, la mine pe blog. Parerile sunt impartite, si, ca de fiecare data, ce e potrivit pentru mine si copilul meu s-ar putea sa nu fie potrivit si pentru voi. Cu toate acestea, as vrea sa va spun cum am ales medicul pediatru.
La fel ca si in cazul sarcinii si in alegerea ginecologului, pentru mine conteaza ca dincolo de medic sa vad un om. Sa am in fata un om care ma priveste exact asa cum sunt: o mama obosita, dornica sa faca tot ce e mai bun pentru copilul ei, care nu reuseste totul de fiecare data, dar care macar incearca.
Cand specialistul din fata ma priveste altfel (stiti voi cum), atunci e posibil ca eu sa nu pot deloc sa functioneaz si de aici un tavalug de neconcordante sa apara. Cand nu exista chimie cu doctorul tau, fie personal, fie doctorul copilului, nici rezultatele nu apar. Ba dimpotriva, stai stresat, mereu cu teama ca in caz de boala nu ai un sprijin real care sa iti fie de ajutor.
Inainte sa se nasca Maria, mi se spunea deseori ca voi avea un al saselea simt si ca voi simti exact cand Maria are nevoi speciale, cand nu se simte bine sau cand ceva nu e ok cu ea. La inceput credeam ca e doar poveste frumoasa. Acum, insa, dupa cinci luni, pot spune cu mana pe inima ca fix asa e. Copilul acesta comunica cu mine si printr-o simpla privire, iar instinctul de mama e fabulos.
Ca si voi, si eu am mers mai intai la pomul laudat. Credeam ca experienta si notorietatea poate fi un bonus si ca voi fi in siguranta daca merg pe aceasta cale. Gresit! Dupa prima vizita la medicul pediatru cu notorietate, am plecand plangand din cabinet. Lipsa de empatie face parte din fisa postului.
Dar, nu m-am descurajat, și pe baza recomandarilor si a experientei pe care alte mame au avut-o, am intocmit o alta lista si am tras concluzia ca numele sonore nu mai sunt printre preferintele mele.
Iata cum mi-am ales eu medicul si la ce am fost atenta:
1. Disponibilitate – am nevoie de un medic care sa fie prompt atunci cand am nevoie de o informatie care poate fi extrem de Urgenta atunci cand vine vorba de sanatatea Mariei
2. Sa ne respecte si sa inteleaga mai intai care este problema noastra fara a fi judecata, certata, etichetata sau cu termeni de comparație fara sa faca mai intai o investigatie.
3. Sa aiba rabdare sa ma invete ce am de facut. Sa imi arate daca este necesar
4. Posibilitatea si disponibilitatea deplasarii la domiciliu fara sa ne expunem riscurilor din cabinet
5. Sprijin si ajutor in alaptare si alimentatie
7. Sprijin si ajutor privind schimbatul unui de tratament: suplimente alimentare, medicamente sau antibiotice (nu vreau un doctor care sa aplice antibiotic la orice hapciu).
8. Sa fie mama la randul ei si sa fie prietena cu noile tehnologii aparute prin care îngrijirea copiilor sa fie una ușoară
9. Distanta de acasa pana la cabinet
10. Modul in care relationeaza cu Maria
11. Sa stie sa ma asculte si sa ma ajute cu încurajari lipsite de Etichete sau comparatii
Pe langa lista de mai sus, recunosc ca eu am ales sa merg si la medicul de familie care pana acum a indeplinit toate cerintele mele de mai sus si in paralel cu medicul pediatru pentru siguranta noastra.
Ca in fiecare alegere trebuie sa va urmati instictul si sa mai faceti si ce spune inima.
Voi cum ati mai procedat?