Ca de fiecare data, imi deschid aici sufletul si imparasesc cu voi experientele mele de mama anteprenor. Unele mai placute, alte mai putin placute, toate fac parte din viata mea. V-am povestit despre sarcina mea cu Maria, despre nastere, alaptare si primele ei luni de viata. Un subiect delicat pe care nu l-am punctat pana acum este legat despre modificarile corporale de dupa nastere.
In ceea ce ma priveste, aceste modificari au dus la aparitia vergeturilor pe abdomen si a depozitelor de grasime, pierderea in volum si a formei sanilor si luarea in greutate. Insa, dupa nastere si in special pe perioada alaptarii, cel putin sase luni, nu este indicat sa apelati la niciun tratament de remodelare corporala, cu exceptia celor bazate pe tehnici de masaj. Asa ca am stat cuminte si am asteptat, mai ales ca eu am fost nevoita sa nasc prin cezariana si dupa cum stiti, este o interventie chirurgicala ce necesita un alt interval de recuperare. Am mers din cand in cand la masaj, insa eram coplesita de tot ce aveam de facut, si nu pot spune ca am reusit sa stabilesc o rutina. Si in plus, sa va spun un secret: nu voiam sa plec prea mult de langa micuta mea. La DKC am revenit dupa doar cateva saptamani, iar timpul cu ea era cu adevarat pretios.
In afara transformarilor fizice, eu ca proaspata mamica m-am confruntat si cu diverse alte stari. Trecerea de la viata fara copii la cea de parinte este una dintre perioadele de maxima reorganizare a vietii, conform cercetarilor din psihologia dezvoltarii. Trebuie sa recunosc ca si pentru mine a fost o perioada extrem de dificila. Mi-a fost greu sa incep sa ma iubesc pe mine, Anca, mama Mariei. Estrogenul, progesteronul sau hormonul tiroidian sunt foarte reduse in perioada de dupa nastere, iar prolactina este crescuta din cauza alaptarii. Toate aceste modificari au efecte si asupra nivelului dopaminei, care, pe masura ce scade, determina aparitia starilor de tristate si a episoadelor de anxietate. Insa, bucuria de a strange la piept cel mai minunat pui de om din Univers, este un sentiment care nu se compara cu nimic altceva.
Este firesc sa ne dorim ca trupul nostru sa fie din nou frumos, armonios si tonifiat, iar una dintre zonele care creeaza cele mai mari probleme este abdomenul, care cel mai probabil nu va mai fi niciodata plat. Dar, o alimentatie corespunzatoare si o serie de exercitii fizice si tratamente corporale vor ajuta la redobandirea siluetei dinainte de sarcina. Sau cel putin la o forma cat mai apropiata. 😊
Asadar, dragi proaspete mamici, fruntea sus! Sunteti mai puternice decat va imaginati! Sarcina si nasterea v-au modificat, fara indoiala, trupul, insa iubiti toate aceste modificari pentru ca v-au transformat in MAMA pentru puii vostri.