Zilele acestea Bucurestiul s-a topit sub gradele ridicate din termometru. Soarele puternic isi facea loc si intra in casa parca si prin draperii. Desi vara este anotimpul preferat pentru multi dintre noi, expunerea prelungita la caldura prea mare creeaza disconfort atat in randul batranilor, si mai ales in randul copiilor. Ce facem cu bebelusii cand e caldura mare?
Eu am fugit la parinti, la Bacau. Pentru ca am avut aceasta posibilitate, am preferat sa merg intr-o zona unde temperaturile nu sunt chiar atat periculoase si in care pot sa-i ofer bebelusei mele o stare de bine. Ceea ce va recomand si voua, daca in weekenduri puteti pleca la tara, la bunici, in zone de munte sau in locuri mai racoroase, alegeti sa faceti asta decat sa mergeti la mare sau la piscina.
Daca nici una dintre variante nu este posibila, faceti plimbarea de afara, dimineata la prima ora, cand inca e racoare si seara dupa 21:00. Puteti profita de plimbarea de seara pentru a-l adormi. De la 9 dimineata, pana seara cand apune soarele, stati cu draperia trasa si daca aveti aer conditionat setati pentru o temperatura constanta de 22 de grade Celsius. Atentie, insa, filtrele de aer sa fie mereu curatate si fluxul sa nu vina direct in copil.
Un bebelus se simte bine cand in camera sunt intre 22-24 de grade Celsius. Pentru ca bebelusii nu au glandele sudoripare foarte bine dezvoltate, ei transpira altfel decat noi. Pielea li se incinge rapid, prin supraincalzire, se deshidrateaza si devine extrem de agitat.
Daca stati cu el la umbra sau la piscina, asta nu inseamna ca il racoriti, pentru el disconfortul se va instala si, cum nu se poate exprima, cu greu veti observa ca el sufera chiar si cand e in piscina sau la umbra.
La orice plimbare in aer liber folositi crema cu factor de protectie solara, pentru ca pielea micutului e prea sensibila in fata razelor UV.
Imbracamintea este la fel de importanta. Chiar daca in ultimul timp producatorii de haine au optat pentru materiale eco sau din bumbac 100%, tot trebuie sa acordati o atentie deosebita hainelor care imbraca pielea micutului, deci cititi eticheta.
Oricat v-ati dori sa mergeti la mare, daca bebelusul e abia in primele 6 luni de viata eu v-as recomanda sa evitati o astfel de vacanta, mai bine incercati zonele de munte, extrem de frumoase vara si linistite, exact cum are nevoie micutul.
Eu mi-am propus sa merg cu Maria in vacanta abia la inceput de septembrie, sa ma asigur ca se va bucura cu adevarat de mare, fara sa simta un disconfort permanent.
Cu grija pentru micutii nostri, asa sa gandim mereu.