Zilele trecute, Maria a împlinit doi ani. Doamne, cât de repede a trecut timpul! Parcă mai ieri pregăteam bagajul pentru maternitate și aveam multe emoții legate de naștere. Dacă tot mi-am amintit acele momente speciale, las și eu aici o listă cu tot ce am considerat eu necesar să iau cu mine la spital, în caz că le-ar putea fi de folos viitoarelor mame.
Din ce am citit și auzit de la diverși specialiști, bagajul pentru maternitate ar trebuie să fie gata în jur de luna a șaptea, pentru orice eventualitate. N-aș putea spune că eu am fost în grafic, deoarece m-am apucat de el pe ultima sută de metri și m-a surprins pe atunci câte trebuie să conțină. Eu am ales și o geantă încăpătoare, care să-mi placă, și tot felul de accesorii care să nu transforme acest task într-o corvoadă, ci mai degrabă într-o activitate care să-mi placă și care să mă ajute să creez amntiri plăcute pentru mai târziu. Vei vedea că un astfel de bagaj este foarte util în acele momente pe care le vei trăi ca un carusel de emoții, mai ales dacă naști natural și e mai greu de prevăzut data exactă la care îl vei aduce pe lume pe cel mic. Și să nu uit: poate fi adaptat în funcție de spitalul în care naști, deseori în cele private îți sunt asigurate o parte din lucruri, așa că cel mai bine te interesezi dinainte, ca să nu te încarci de obiecte de care nu vei avea nevoie.
Bagajul pentru maternitate: obiecte foarte importante pentru viitoarea mamă
DOSARUL MEDICAL: buletinul, toate analizele și investigațiile din timpul sarcinii, mai ales dacă sunt anumite informații de care medicii ar trebui să știe, adeverinţa de salariat, cardul de sănătate, planul de naştere, dacă ai primit o ofertă anume de la clinică medicală.
Pijamale – cel puțin două articole. Recomandat e să fie ca niște cămași de noapte, mai ales că e posibil ca pantalonii să te jeneze după ce ai născut.
Halat – eu recomand modelele mai închise la culoare, ca să nu se vadă petele în caz că te murdărești.
Șosete groase.
Prosop duș și prosop față.
Papuci de cauciuc, să poți să mergi peste tot cu ei.
Sutien pentru alăptare.
Chiloți de unică folosință și lenjerie intimă de culoare închisă, pe care nu te deranjează s-o arunci la nevoie. Cu talie înaltă, în cazul în care naști prin cezariană.
Tampoane absorbante pentru sân.
Cremă pentru mameloane.
Tampoane igienice speciale pentru lăuze și vată.
Trusă pentru igiena personală: periuţă și pastă de dinţi, săpun, deodorant, gel de duș, șervețele de față, șampon de voiaj, cremă de față.
Hârtie igienică și șervețele umede pentru igiena intimă.
Perie de păr şi elastice ori agrafe.
Cana ta preferată și tacâmuri (o bună alegere e ca acestea din urmă să fie de unică folosință).
Încărcătorul telefonului, baterie externă, căști, poate o carte bună.
Pompă de muls.
Un recipient pentru lichide.
Loțiune de corp sau ulei de masaj.
Ochelari și lentile de contact (dacă ai nevoie de ele). Poate părea evident, dar uneori aceste lucruri mărunte îți pot scăpa din vedere atunci când îți împachetezi geanta de spital. Nu uita de soluția pentru lentile de contact dacă porți lentile de contact.
Strugurel de buze – dupa naștere, buzele sunt uscate.
Îmbrăcăminte lejeră de ieșire din spital – este plăcut să ai ceva confortabil și comod.
Pliculețe cu ceai pentru lactație sau doar ceai din plante fără cofeină.
Caiet și pix – dacă esti mai practică, notează timpii de hrănire și somn. Sau poți face asta într-o aplicație de pe telefonul mobil.
Saci menajeri.
Pernă pentru alăptare – doar dacă ai una preferată.
Ce ar trebui să conțină geanta pentru bebeluș
Înainte de a enumera ce mi-a fost mie de folos, am o mică mențiune de făcut și anume să nu iei cantități mare de cremă sau de alte produse de îngrijire. E posibil ca pielea bebelușului să fie foarte sensibilă, așa că cel mai bine testezi și, dacă nu ai parte de surprize neplăcute, să continui să folosești gama respectivă.
Set haine pentru ieșit din spital – body-uri și salopete cu picior, pantalon, căciuliță, cămașă, geacă dacă e frig și portbebe.
Pachet de scutece de unică folosință pentru primele luni.
Servețele umede, alezele sau cearceafuri absorbante.
Cremă pentru iritații.
Comprese sterile, ser fiziologic, spirt, betadină.
Mănuși pentru zgârieturi – dacă hainele de dormit nu le au incluse.
Pătură pentru bebeluși – un model moale.
Biberoane, tetine și formule sterile (plus suzetă) – în caz că e nevoie.